Světová kuchyně v ZŠ Komenského

Provozovatel školní jídelny ZŠ Komenského v Novém Městě nad Metují, společnost Scolarest, s. r. o., vyslala ve dnech 1. a 2. října 2015 do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.
Ve čtvrtek měli školáci možnost ochutnat Phad That Kai (rýžové nudle s kuřecím masem a arašídy, tofu, sojové klíčky), v pátek bylo na jídelníčku Khao Moo Deng (červené vepřové maso s omáčkou hoisin a jasmínovou rýží). Pro děti připravoval jídlo rodilý thajský kuchař pan Vongphachanh Lianphoukham, kterého všichni kolegové oslovují zkráceně jako „pan Vong“. „V Čechách pracuji jako kuchař již sedmým rokem. Od září do června jezdím po českých základních školách, kde dětem vaříme thajská jídla. Jsem velmi rád, že i když je to kuchyně značně odlišná od české, děti ji vítají a naprosté většině z nich připadají naše jídla zajímavá a chutná.“, uvedl pan Vong.

Jídelna každý den nabízí výběr ze tří jídel, která si volí každý až při příchodu do jídelny. Ukázky jídel jsou naservírovány ve vitrínce u vstupu. Zde každý školák přesně vidí, jak které jídlo vypadá a co si pod jeho názvem představit. „Thajskou kuchyni jsme zařadili jako zpestření pro děti i návštěvníky naší jídelny. Naše snaha o občasné netradiční vaření se u našich strávníků setkává s kladnými ohlasy. Dnes měly děti objednáno celkem 300 obědů, z toho zvolilo 220 jídlo připravené panem Vongem.“, uvedla Ivana Čápová, vedoucí školní jídelny. Dále doplnila: „Thajská kuchyně je velmi specifická na suroviny a my sami bychom takové jídlo vařili jen velmi obtížně. Pan Vong si s sebou přivezl například veškeré bylinky, které pro přípravu thajských jídel potřebuje. I omáčky, které používá k dochucení, jsou velice specifické, mají zvláštní složení i způsob použití. Proto je rodilý thajský kuchař ideální volba.“
Většina dětí jídlo snědla do posledního sousta a nebylo výjimkou, že si chodily i přidávat. „Bylo to vynikající a už se těším na zítra!“ ohodnotila čtvrteční oběd Emily Hoňková z 1. třídy. Stejné jídlo ochutnal i ředitel školy, Mgr. Vladimír Milt a dodává: „Jako ředitel školy tuto aktivitu provozovatele jídelny vítám a jsem velmi rád, že patří k nejlepším školním jídelnám v širokém okolí“.

Náchodský deník (6.10.2015)

Zavřít